Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk van koeien die na een lange winter weer de voorjaarsweide in mogen. Vaak gaat het moment waarop de koeien voor het eerst de weide in gaan gepaard met een ‘koeiendans’. De koeien weten van gekkigheid niet hoe snel ze de wei in moeten rennen en maken de leukste sprongen!
Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten komen. Het eerste melk bevat nog bestanddelen van het voer wat ze kregen toen ze binnen stonden, daarom gaat het erom dat de eerste week de melk van de koe niet wordt gebruikt voor graskaas. Vervolgens zijn de eerste graskazen na 28 dagen klaar voor consumptie. De kaas krijgt zijn smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit maakt de kaas smeuïger en veel zachter dan gewone kaas. Hoewel de kaas smeuïger en zachter smaakt, is deze niet vetter dan normaal.
Gepasteuriseerde Noord-Hollandse kaas (verkrijgbaar in mei en juni)